Vilken värmekälla passar ditt hus?

2024-06-15

Vilket uppvärmningssystem ska man välja, eller kanske komplettera med? Det är en viktig fråga som väldigt många villaägare funderat på och kanske fortfarande gör.

Många har valt, kanske till att helt byta system. Andra har behållit det man har, men valt att kombinera med till exempel bras- eller pelletskamin.
– Det finns ingen lösning som är rätt för alla, betonar Helena Holm, handläggare på Energimyndighetens Testlab.
Varje hushåll måste utgå från sina egna förutsättningar. Till exempel var i landet man bor, i norr eller söder. Läget lokalt, köldhål finns överallt. Hur gammalt är huset, hur stort är det? Och hur ser hushållet ut, hur många personer och hur mycket varmvatten förbrukas.
– Allt det här har betydelse inför val av uppvärmningssystem. Det finns så många alternativ, inget är rätt för alla. Inget är heller fel för alla. Alla system är bra på sitt sätt för det hus där det passar, konstaterar Helena Holm.
Värmepumpar som finns i flera olika versioner har tagit en ansenlig del av marknaden. Gemensamt är att de alla behöver el i någon utsträckning.
– Fördelen med bergvärme är att ”gratis” energi, lagrad i berggrunden, tas tillvara. Där det inte funkar kan markvärmepump vara ett alternativ. I båda fallen handlar det om hus med stort behov av både uppvärmning och varmvatten.
Luft-vattenvärmepump är ett annat alternativ, som precis som bergvärme kräver ett vattenburet system. Här tas utomhusluften tillvara och sprids i huset i element och golvvärme. Riktigt kalla dagar, när systemet inte räcker till, går elpatronen på.
– Här är placering av utomhusdelen viktig eftersom den kan bullra en hel del, påpekar Helena Holm.
Vad är då alternativet för alla småhus utan vattenburet system. Det vill säga en stor del av alla villor som byggdes på 70-talet med direktverkande el som uppvärmning. För att minska sina elkostnader har troligen väldigt många redan kompletterat med en luftvärmepump. Den passar de flesta hus och består precis som en luft- vattenvärmepump av en utomhus- och en inomhusdel. Här sprids värmen direkt ut i rummet och fungerar således bäst i en öppen planlösning. Luftvärmepumpen fungerar bäst i södra och mellersta Sverige.
– Här kan det vara vettigt att kombinera med ett bra styr- och reglersystem. Det vill säga, ett system som känner av temperaturen både inom- och utomhus så att inte radiatorerna värmer samtidigt.
Många väljer också att komplettera sitt befintliga värmesystem med en bras- eller pelletskamin, vilket naturligtvis bara fungerar i hus med skorsten. Det går i och för sig att installera en eldkanal där skorsten saknas.
– Fördelen med pellets att det är ett bränsle med jämn kvalitet och eldningen är delvis automatiserad. Väljer man vedeldning gäller det att elda rätt, alltid med torr ved, inget annat. Allt för att minska utsläppen så mycket som möjligt.
Många är också intresserade av solenergi, i synnerhet av solceller och möjligheten att producera sin egen hushållsel. Här tipsar Helena Holm om ”Solelportalen”, en steg för steg-guide som finns tillgänglig på energimyndighetens hemsida.
– Är man ute efter möjligheten att producera en del av sitt varmvatten är det solfångare som gäller. Men det verkar inte vara lika intressant just nu, konstaterar Helena Holm.
Ett annat tips, för den som tvekar om vilket värmesystem man ska välja. Vad som är långsiktigt bäst och mest hållbart, ekonomiskt och miljömässigt.
– Ta hjälp av energi- och klimatrådgivaren i din kommun som bollplank. De finns över hela landet och känner väl till lokala förhållanden. Rådgivningen är gratis och framförallt opartisk, avslutar Helena Holm.


För dig som vill veta mer:

Om solel: www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/
Ger oberoende vägledning för dig som funderar på att installera solceller.
Om vedeldning: Se instruktionsfilmen ”Vedeldning – tänd i toppen”.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.