Gör uteköket till trädgårdens oas

2024-07-16

Det är guld värt att kunna laga mat i den egna trädgården – och det finns många sätt att göra det på. Alltifrån en enkel grillplats till det välutrustade uteköket med el, vatten och förvaring.

De flesta som önskar sig ett utekök väljer att bygga det i anslutning till huset och gärna nära köket. Det förenklar när vissa förberedelser måste göras inomhus – man slipper en massa spring fram och tillbaka. Men visst kan den som har en större tomt med fördel skapa sitt utekök i en avskild, lämplig del av trädgården; kanske vid poolen till exempel?

— Om man har en pool kan det passa bra att bygga sitt utekök i anslutning till den. Då blir platsen en oas för såväl umgänge och poolhäng som matlagning. I dag vill folk satsa på avancerade utekök och man vill kunna umgås och prata med gäster och familjemedlemmar medan man lagar mat, säger Josefin Smedberg, trädgårdsarkitekt på Trädgårdsmakeri. För att skapa rumskänsla kan man rama in grillen med en halvhög spaljévägg eller med stora krukor med höga växter. Fördelen är att växterna kan flyttas runt och på så vis kan ”rummet” varieras. Det är fint att skapa rumskänsla i uteköket genom att separera köksdelen och matdelen. Det kan uppnås med enkla medel; exempelvis genom att variera underlaget. I köksdelen kan man ha betonggolv – men där man äter kan man ha trägolv. Man kan också skapa variation genom nivåskillnader. Kliva upp eller kliva ner ett steg när man ska äta!

För att skapa rumskänsla kan man rama in grillen med en halvhög spaljévägg eller med stora krukor med höga växter.

Uteköket kan behöva skärmas av mot starkt solljus. Ett litet tak över uteköket kan fungera mot både sol och regn. Men en pergola, spaljéer eller varför inte ett tak av bambu är också bra sätt att skapa naturlig skugga över matplatsen.

— Kvällsplatsen där man sitter och äter behöver någon form av solskydd så länge solen är uppe och där är en pergola oslagbart. Här ska man kunna sitta tills man är klar och med infravärme och belysning kan kvällen bli hur lång som helst.

Bland uteköken finns de enklaste av de enkla: en bänk för avlastning och en grill. Inget vatten, ingen el dragen. Och ja det fungerar ju också. Men de flesta vill ha mer än så och några går all-in och skaffar inte bara en bra gasolgrill utan adderar kanske en muurikka för att woka, ett rökskåp att röka fisk, en pizzaugn och en kolgrill. Allt för att maxa matlagningen. Här är det självklart med draget vatten och el, diskho, stora avlastnings- och arbetsytor och god belysning. Tänk på att vattnet måste gå att stänga av vintertid.

– Man kan med fördel ha krukor med färska kryddor och örter inom en armlängds avstånd, säger trädgårdsarkitekten Josefin Smedberg.

— Om uteköket ligger i anslutning till huset brukar det vara relativt enkelt att dra ut el och vatten. Här bör man ta hjälp av en fackman, åtminstone vad gäller eldragning. Att ha rinnande vatten och belysning lyfter uteköket och gör det mer användbart. El ger också möjlighet att använda köksmaskiner och att ha en kyl i uteköket, säger Josefin Smedberg.


Foto: Hillerstorp, Beckers

ANDRA ARTIKLAR