Svenskt trä lättast att få tag på

Thomas Edgren

Det har blivit dyrare med byggmaterial, liksom längre leveranstider, något som både hantverkare och villaägare märkt av. En effekt av flera orsaker, bland annat dyrare transporter och brist på råvaror från öst.

Våren 2020 påbörjades ”ett hemmasnickeri” av sällan skådat slag. Altaner med trallgolv byggdes, liksom badtunnor, utegrillplatser och trädgårdsförsköningar i allmänhet. En byggboom som tog fart till glädje för både villaägaren själv och för byggvaruhandeln. Dock i så snabb takt att flera produkter blev bristvara vid de flesta byggvaruhus. Det mesta har dock ordnat upp sig nu med de flesta produkter i lager hos byggvaruhusen.
Under våren har dock priserna på byggvaror tagit ytterligare ett steg upp. Jämfört med våren 2021 har byggkostnaderna för husbyggnation ökat med 12,2 procent. Främst är det byggmaterialet som gått upp i pris – inte minst trävaror som ökat med runt 45 procent.
Magnus Wallvin på Lessebo Järn och Bygg noterar att det skett en prisökning på främst järnvaror, armerings- och skivmaterial på grund av höjda världsmarknadspriser. Han tipsar om att tryckt virke och trämaterial är lätt att få tag på just nu.
– Det svenska trämaterialet är lättast att få tag på och ett bra köptips för villaägaren. Gipsskivor har vi i lager nu men detta kan det bli brist på igen. Isoleringsmaterial och sådana produkter har vi längre leveranstid på, här är efterfrågan mycket stor, säger Magnus.
Han noterar även att det finns en stor orderingång på många olika typer av fönster, vilket gör att du kan behöva vänta tills september på fönstermontaget.
– Det som vi säljer mest av just nu är tryckt virke till altaner och även betongplattor och marksten. Det har blivit populärt med större plattor än tidigare; konstaterar Staffan Bard på K Bygg i Vetlanda.
Han är glad över att det nu åter finns många produkter i lager och inga direkta bristvaror.
– Men det är lugnare än vad det var förra året, inte lika stor rusning efter byggmaterial. Dock har vi långa leveranstider på fönster som det varit en stor efterfrågan på. Gipsskivor har också haft långa leveranstider men det har repat sig nu, säger han och berättar att det även finns gott plåtprodukter med undantag av högprofiler.
Vissa sysslor bör man kanske dock inte försöka sig på själv som villaägare utan anlita hantverkare för. Det kan också vara en fördel om det är svårt att själv få tag på visst byggmaterial.
– Hantverkare har ju självklart bra kunskap om hur man kan hitta alternativa lösningar om vissa produkter inte går att få tag på eller har lång leveranstid. Därför har du en fördel i att låta en hantverkare stå för projektet; du slipper oroa dig själv och ”stirra dig blind på en och samma lösning”, menar Magnus Wallvin.
Staffan Bard på K Bygg tycker att man som privatperson skall våga testa och försöka själv om man är någorlunda händig vill säga.
– Ja, det är ju alltid kul att ha skapat saker själv i hemmet eller trädgården. Som en härlig altan! Ett takbyte bör man dock inte ge sig på; det är bättre med kunniga hantverkare.

Från att ha byggt stora altaner har vi nu blivit mer intresserade av att satsa på energibesparande åtgärder för villan och stugan. Som att byta fönster. FOTO: Thomas Edgren

På frågan om vi villaägare är priskänsliga svarar byggvaruhandlarna både ja och nej.
– Under pandemiåren valde många att lägga semesterpengarna på att renovera hemma då de inte kunde åka utomlands. Då fanns ju ett bra kapital och de var inte så priskänsliga, säger Patrik Sunnegårdh, Beijer Byggmaterial i Växjö, och noterar att kunderna i år köper trots de höjda priserna.
– Nu har konsumenten minskat på större projekt även om efterfrågan fortsatt är hög. Vi märker också att intresset för att få bukt med den höga energiåtgången i hemmet ökat, drivet av volatila energipriser under 2022. Att tilläggsisolera eller byta fönster står mer i fokus på grund av det fortsatt höga elpriset, och är mitt tips till villaägarna.

Att köpa byggvarorna hos de klassiska byggvaruhandlarna är något som Patrik tycker att man ska fortsätta med för att stödja branschen.
– Visst kan du köpa material på nätet, men då får du inte samma fackmannamässiga service och rådgivning, och är produkterna felaktiga eller trasiga blir det mer komplicerat med att skicka tillbaka och köpa nytt. I en byggvaruhandel träffar du ju en säljare som hjälper dig hela vägen.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.