Höstmys med rätt belysning

2024-04-24

Nu när vi går mot den mörka säsongen är inomhusbelysningen extra viktig och det finns många sätt att med hjälp av ljuskällor skapa snygga effekter och hög trivsel.

Hur man önskar lysa upp sitt hem är förstås individuellt och det finns inget som är rätt eller fel vad gäller stil. Men om man är ute efter mysfaktor och en mjuk stämningsfull belysning så finns det några viktiga saker att tänka på.
—Först och främst behöver man fundera på var man behöver ljuskällor. Är det för att läsa, arbeta eller äta och ska ljuset även höja mysfaktorn? Då är punktbelysning, alltså många små ljuskällor i ett rum, superviktigt. I ett rum kan man ha minst tre, fyra ljuskällor, säger inredaren Hanna Nikic på DISInredning, som arbetar med och säljer armaturer.

Hanna Nikic Tipsar om att ha minst tre, fyra ljuskällor i ett rum för att höja mysfafaktorn. Foto: Åhléns

Punktbelysning måste inte nödvändigtvis vara små lampor som är utplacerade, utan kan lika gärna handla om en liten ljuskälla bakom en kruka eller en lysdiod i en bokhylla. Ljuset kan komma nerifrån och stråla upp eller komma uppifrån och stråla ned. En golvlampa kan i vissa fall riktas uppåt, i stället för traditionellt nedåt, för en spännande effekt.
I rum med högt i tak blir en vacker taklampa blickfånget genom att skänka rummet volym, samtidigt som den ger ett skulpturalt ljus.
—Annars kan spotlister ersätta taklampan för att ge ett bra arbetsljus och så adderar man mindre ljuskällor, säger Hanna Nikic och berättar att det i dag finns alla möjligheter att kunna dimma ljuset på olika sätt; från kallt till varmt samt i ljusstyrka. Dimmern kan styras via en fjärrkontroll eller via mobilen.
Att hänga upp två taklampor, en stor och en liten av samma, är ett lekfullt sätt att ljussätta ett rum och på samma gång fylla ut den tomma takytan. Kluster av mindre lampor som tillsammans bildar en snygg och effektiv ljuskälla är ett annat sätt att lysa upp exempelvis matbordet.
—Men det finns också lysrör med ett varmt sken som fungerar fint över ett matbord, säger Hanna Nikic och tillägger att ett middagsbord med stämningsfull belysning faktiskt lyfter hela måltiden. Ljussättningen betyder mer än man kan tro.
I sovrummet bidrar flera ljuskällor till en behaglig och vilsam stämning. En taklampa för att se ordentligt när man städar eller letar efter något och så flera mindre lampor, exempelvis en liten bordslampa på nattygsbordet.
—Om man har en garderob i sovrummet får den gärna ha garderobsbelysning. Den armatur man väljer till sovrummet tycker jag ska ha mjuka former och färger och ge ett mjukt ljus, säger Hanna Nikic.

Med en riktbar vägglampa kan du variera ljusets riktning för olika effekter. Foto: Markslöjd

Även om inomhusbelysningen är viktigast när mörkret faller så kan husägare även ha glädje av utomhusbelysning och så att säga förlänga hemmet genom att kunna vila blicken på en delvis upplyst trädgård. En välriktad spot bakom en sten eller bakom en buske kan ge en spännande effekt, där ljus kontrasterar mot mörker. Det kan räcka med ett svagt ljus för att effekten ska bli optimal.
—Att hålla gången upp till huset upplyst med små ljuskällor är superfint, liksom att klä terrassen eller träd med ljusslingor, det skapar massor av trivsel, konstaterar Hanna Nikic.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.