Välkommen till Sveriges mest moderna Ekohus

2024-06-15

Hemmet på 270 kvm är fullproppat med den senaste smarta-hem tekniken, dusch med egen AI som återvinner vattnet, en klimatsmart swimmingpool, inbyggda termostater i strömbrytarna, wifi styrd ångbastu, hypermoderna duschtoaletter, smart grid uppkopplad bergvärme och elbilsladdare, AC som drivs av bergvärmen, slimmade solceller, infälld fläkt i bänkskivan och inbyggd läsplatta och videodörrklocka i kylskåpet. Hemmet skulle konkurrera om titeln som Sveriges mest tekniska hem såväl som det mest moderna, om det fanns sådana utmärkelser. Själv påstår dock husägaren att det är Sveriges mest moderna Ekohus.

Villatidningen berättade redan i tidigare nummer (juni 2021) om huset som kallas för Eco Now House. Nu är huset nästan helt klart och det är dags för ett återbesök.

Anders Hallström jobbar till vardags som hållbarhetskonsult.

Anders Hallström bor i huset och är även initiativtagare och projektledare av bygget. Till tillvardags arbetar han som konsult och rådgivare inom hållbarhet och klimatfrågor och säger att projektet blivit ett livsverk.

– Det är ett livsverk för det omsätter mitt privata intresse för både miljö och inredning, förverkligar en önskan om att få bygga sitt egna drömhem, samtidigt som det omsätter mina yrkeskunskaper i något konkret där jag framförallt får möjlighet att visa upp miljö och hållbarhet från en mer attraktiv sida. Säger Anders.

Quu design lampa, svanenmärkt tak från Byggelit. Foto: Eco Now house

Hur menar du då?

– Jag tycker det är viktigt att visa på att miljödrivna val inte behöver innebära tråkigt och fult. Eller att en hållbar livsstil inte skulle gå att förena med en modern. I princip varenda detalj i huset är från tillverkare jag ansett lyckats spegla detta. Det har länge funnits någon sorts förutfattat mening om att miljövänligt måste se ut på ett speciellt sätt – ”bruna kuvert” brukar jag kalla det för. Jag har aldrig förstått det där och i min mening har det hämmat en hållbar utveckling då man länge varit tvungen att välja mellan det man vill ha, eller ett bättre miljöval.

Du har tidigare sagt att det inte finns några bra miljöval, hur går det ihop?

Allt har en miljö och klimatpåverkan, i den bemärkelsen kan man rent krasst inte säga att något är ”bra” för miljön. Det kan vara mer skonsamt för miljön i förhållande till något annat, men det finns sällan ett ”bästa miljöval” som passar för alla i alla situationer. Vårt projekt har valt lösningar och material som är optimala för oss. Vi har letat egenskaper som lång livslängd, lätt att återvinna och underhållsfritt. Vi har vidare valt att fokusera på fossilfria val och slutligen låtit tekniken få stort utrymme för att visa vilka möjligheter som finns idag – som duschen som återvinner vatten och värme eller duschtoaletten som sparar in toapapper.

Om det inte finns några bra miljöval kan man inte välja vilka produkter och material som helst då?

– Nej. Bygg, renovering och inredning står för en stor portion av vår klimatpåverkan och är i dag allt annat än hållbar. Det är väldigt mycket import-produkter med kort livslängd och material som inte kan återvinnas. Det är därför vi även har försökt skapa en guide och portal kring vårt projekt som förhoppningvis kan ge en större förståelse för hur man kan tänka hållbarhet inom renovering, inredning och viss mån även livsstil. Via webbsida (econowhouse.se) och sociala medier förmedlar vi dels hur vi själva gjort men även fakta, tester och jämförelser överlag. Nyligen testade vi tillexempel på elcyklar och delade med oss av detta. Hållbart är ett bättre ord än miljövänligt, men har samtidigt blivit vår tids kanske mest utvattnade och överanvända ord. Förhoppningen är att vårt projekt och webbportal kan ge lite mer inblick inom detta men utan att var tråkig, målet är att inspirera.

I juni 2022 ska huset stå klart och då ska ni öppna ert privata hem som showroom?

– Ja, det stämmer. Vi kommer hålla en del arrangerade event och visningar, där vi inleder med en stor invigning i juni. Sen kommer man även kunna anmäla sitt intresse för privat besök och visning på webbsidan (from nästa år Red anm) och om man föredrar även kunna hyra huset.

Så renoverar och inreder du hållbart

  • Prioritera kvalitet och produkter med lång livslängd.
  • Lägg ut produkter du inte längre vill ha samt överblivet byggmaterial på köp och sälj sidor, alltid bättre att det får fortsatt liv än går till deponi.  Var noga med återvinningen, använd seriösa ombud om du inte orkar sortera och återvinna själv.
  • Innan du köper nytt kolla vad du kan ”up-cycla”, hitta på köp & sälj sidor eller auktionshus.
  • Tänk gärna fossilfritt i så många sammanhang som möjligt.
  • För fler tips och inspiration besök: www.econowhouse.se eller eco_now_house på instagram.
KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.