Hetaste trenderna just nu

2024-05-26

Inred med trä i köket

I dag är köket ofta en del av en öppen planlösning, där sällskapsytor och kök går i ett. Att binda ihop med exempelvis samma träslag eller färgskala och att minska ner på kökskaklet är ett enkelt och smart sätt att få vardagsrum och kök att smälta ihop. Inredningsdesignern Jeanette Hammarstedts specialitet är just kök och hon pekar ut några av de största trenderna just nu.

1. Trä – varmt och naturligt. Valnöt, ek och rökta toner. Om man inte vill gå all-in med trä kan man köra 50/50 med färg och trä. Trä kommer även stort i högskåp och lådor där insidan är av trä, men utsidan kan ha en annan färg eller material.
2. Det färgglada köket med dova, lite ”smutsiga” pastellfärger. Antingen på luckorna eller väggarna. Eller både och. Ton-i-ton är en trend som kommer allt mer.
3. Nordiskt och ljust, svalt. Ljusa träslag, natursten och marmor med stora mönster. Den som är vågad satsar på rostfritt stål – exempelvis en köksö i rostfritt – som kan mjukas upp av och kombineras med en varm färg, trä eller textilier. En gråbeige ton på väggarna är fint till rostfritt stål.
4. Lantkök/Shakerkök. Rena ytor, raka ramar runt luckor och skåp, en symmetrisk utformning av köket och öppna hyllplan för att visa upp kastruller, skålar och annat som hör hemma i ett kök. Här kan en större spis med två ugnar och en större fläkt kännas motiverad, liksom ett vitrinskåp där vackra glas får synas. Robust köksö i trä passar till stilen.

Jeanette hammarstedt, inredningsdesigner. FOTO: Privat

Lyxigt i badrummet

Marmor och trä passar inte bara i köket utan också i badrummet. Även här är naturmaterial som ek, valnöt och sten trendigt.
Organiska, mjuka former på handfat och badkar och riktigt stora kakelplattor, vilket ger ett minimum av fogar, är fortsatt populärt. Fler väljer dusch i stället för badkar och då gärna lite lyxigare med jetstrålar – eller kanske dubbla duschar. Badkaret får gärna vara inbyggt för att spara utrymme, men även ett fristående badkar kan vara fint, i mån av plats. Jeanette Hammarstedt lyfter fram två tydliga badrumstrender.

1. Spa-badrummet får gärna kännas lyxigt med belysning som går att dimma, punktbelysning, gröna växter, doftljus, kanske en korgstol eller en kommod i mån av plats. Material som trä, ljus sten, stora kakelplattor. Det är inte nödvändigt att helkakla badrummet, det ger mer av en ”rumskänsla” om man kaklar delvis och har resten målat med vattentålig färg.
2. Hotell-badrummet är helkaklat och stramare, men med en lyxig känsla. Ljusa stora kakelplattor och natursten och/eller marmor är snyggt, liksom inglasad dusch och speglar. Dova eller mörka toner på golv och kakel ger en mondän elegans och gör badrummet ombonat.

FOTO TOPPBILD: Nordal, Åhléns, Cook`n Bloom, Jeanette Hammarstedt.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.