Hög efterfrågan på solenergi

2024-06-15

Hur har utvecklingen inom solenergi sett ut de senaste åren och hur blir året som kommer? Vi frågar Erik Wallnér, medgrundare av jämförelsesajten solcellskollen.se.

Dagens solceller är billigare, större och mer effektiva än för bara fem år sedan.
Branschen har de senaste åren framförallt satsat på att göra omvandlingen från solens energi till el, ännu mer effektivt.
– De senaste åren har verkningsgraden på solpaneler gått upp med en halv till en procent per år, samtidigt som priser gått ned. Den utvecklingen lär fortsätta ett tag till; jag skulle säga att det handlar om stegvisa förbättringar snarare än “teknikskiften”.

Det största prisraset skedde redan mellan 2008-2012 när världsmarknaden inom solenergi kom igång och storskaliga fabriker startade upp. Men även de senaste åren har priserna fortsatt att sjunka, hela 50 procent sedan 2017, enligt den tyska marknadsplatsen pvXchange. Förra året blev det dock tillfällig brist på råvaror och högre fraktkostnader vilket ledde till tillfälliga prishöjningar, dock inga som bör påverka den som vill investera i en solcellsanläggning.
Det är trots allt flera faktorer som påverkar slutpriset, själva panelerna består ju bara av cirka hälften av kostnaden. Och sedan förra året går det att söka bidrag för grön teknik. Att det går att söka på nytt varje år gör också att du kan planera dina investeringar så att de löper över flera år.
– Med de höga elpriserna som varit i vinter är efterfrågan på solcellsinstallationer hög. Om man vill ha chans att få upp solcellerna till sommaren är det nog bra att sätta igång i tid.

Grönt skatteavdrag:

  • Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år.
  • Det gröna avdraget och rut- och rotavdraget är två olika skatteavdrag där utrymmet för vad man kan ta ut ej påverkar varandra.
  • Avdraget gäller även för hus som byggts de senaste fem åren, till skillnad från rotavdraget.
  • Gäller bara för fastigheter (och därmed solcellsanläggningar) som är anslutna till elnätet.

FOTO TOPPBILD: Bigstock

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.