Bianca tar ingen skit

Maria Zaitzewsky Rundgren

Skådespelaren Bianca Kronlöf kan inte vara tyst. Som offentlig person har hon en röst och med den vill hon lyfta frågor om mäns våld mot kvinnor - och om mäns våld mot män. Just nu är hon aktuell med SVT-serien ”Ta det som en man”.

I den feministiska folkbildningen på Instagram och Youtube har skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf haft en viktig roll. Genom sin karaktär Snubben, en ”typisk 23-årig kille” har hon utbildat hundratusentals och samtidigt fått dem att skratta.
Engagemanget för feministiska frågor fick ytterligare bränsle efter #Metoo och idag är hon något av en aktivist när det handlar om könsroller och mäns våld mot kvinnor. Hon kom nyligen ut med boken ”Brev till mannen”, som delvis handlar om det våld hon själv utsattes för av ett ex. Och nu har hon alltså skapat en folkbildande tv-serie där män i olika åldrar pratar om manlighet, ”Ta det som en man”.
—Min ambition var att få män att börja prata med varandra om sina känslor när det kommer till våld. De flesta män tvingas förhålla sig till våld i sin vardag, vilket det inte talas om. Män är inte bara förövare, de är också utsatta. Mäns våld mot kvinnor talar vi om, men inte om mäns våld mot män, säger hon och berättar att hon i seriens kölvatten har fått många reaktioner.
—Några män beskrev att de först blev arga, men sedan upptäckte att de kände sig sedda. Några började gråta. Andra tittade på serien tillsammans med sina kvinnor och berättade för första gången att de blivit slagna eller slagits, något de helt enkelt inte hade pratat om. På så vis verkar serien ha fyllt avsedd funktion. Att bryta tystnaden och börja diskutera.
Bianca menar inte att män ska omvandlas till kvinnor. Men hennes önskan är att de ska ta sig rätten att må dåligt utan att kallas för omanliga.

Biancas stora genombrott kom 2012 när hon blev känd som karaktären Snubben på sin youtube-kanal. FOTO: Thron Ullberg

—Det är ju ett faktum att män inte söker vård för psykisk ohälsa i samma utsträckning som kvinnor och att män i högre grad missbrukar, är hemlösa och dör i förtid. Män finns på den absoluta toppen i samhället. Men också på den absoluta botten, konstaterar hon.
Att mäns våldsbenägenhet skulle handla om testosteron är en myt, menar hon.
—Det ger ökad sexualdrift, ökad muskelmassa och behåring. Men forskning visar att det inte finns en koppling mellan våld och testosteron. I så fall borde väl alla män vara våldsamma? Och så är det ju inte...
Bianca har själv erfarenhet av att leva i en destruktiv relation med en man som kontrollerade henne och utsatte henne för sexuellt våld. Hon skäms inte för att berätta att hon blev våldtagen. Skammen är inte hennes, den är hans.
Hennes egen erfarenhet är en viktig anledning till att hon vill lyfta de här frågorna. Men inte den enda. Hon har alltid haft en stark drivkraft att försöka påverka orättvisor. I gymnasiet gick hon med i en Amnestygrupp. Mänskliga rättigheter har alltid engagerat, på ett eller annat sätt.
—Att vi kvinnor utsätts för hot av män skapar ett engagemang för utsatta kvinnor. Men män engagerar sig inte i varandra och det är det jag vill komma åt. Män behöver bryta tystnaden kring sin utsatthet genom att prata med varandra. Inte skämta bort det, utan på riktigt. Äldre män kan göra stor skillnad för den yngre generationen genom att lyfta på locket och sluta att bita ihop!
Bianca är kvick i tanken och pratar snabbt och initierat. Det märks att hon har vänt och vridit på argumenten massor av gånger.
—Om män börjar lyssna på varandra och stoppar en kompis som uttrycker sig nedsättande om kvinnor kan det i förlängningen bli ett sätt att förhindra mäns våld mot kvinnor. Alla vinner på det, säger hon.
För två år sedan blev hon mamma till Nila, som hon har tillsammans med maken Petter Oest. I och med rollen som mamma har hon reflekterat än mer kring könsroller och vilken sorts förebild hon vill vara för sin dotter.
—Man kan inte prata sig till en inställning, man måste vara en förebild själv. Att inte kliva över mina egna gränser, att inte värdera mig själv utifrån utseende och att visa att jag inte tar någon skit. Jag vet att min dotter en dag kommer att utsättas för våld i någon form, men då är det viktigt att komma ihåg att det aldrig är ditt fel! Detsamma gäller för pojkar.
Många tror att vi har kommit långt vad gäller respekt och jämställdhet mellan könen. Men Bianca anser att det är både och.
—Vi har Pridefestivaler och pratar om allas lika rättigheter och mjuka värden. Samtidigt ser vi hur aborträtten luckras upp i USA… vi får aldrig slå oss till ro och tro att bara för att en kamp är vunnen så är allt bra. Kamper måste vinnas om och om igen.
Efter en period med bokskrivande och den nya serien om manlighet längtar Bianca nu tillbaka till skådespeleriet. Hon har uppdrag på gång, dock är inget helt spikat.
Men först är det sommarledighet som hägrar! Bianca åker till Finland och träffar sin släkt. Därefter blir det en tur till Skåne och - inte minst - en resa till Frankrike med goda vänner.

Fakta:

Ålder: 37
Familj: Maken Petter Oest och gemensamma dotterns Nila, 2
Bor: Lägenhet i Stockholm
Gör: Skådespelare, komiker och författare

Foto toppbild: Thron Ullberg

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.