Lätt, fräsch och syrlig sommar

Maria Zaitzewsky Rundgren

Sommaren bjuder på massor av möjligheter till en riktigt rik smakpalett. Här i Sverige är den ljus, lätt och syrlig med krispiga grönsaker, primörer, örter och fisk eller ljust kött. Nu lanserar Tareq Taylor ett Rieslingvin som passar perfekt till sommarens måltider.

Det är grillen som brukar vara i fokus när vi lagar mat under sommarhalvåret. Det blir mycket korv, kött…och ännu mera kött och kanske någon majskolv. Det kan bli lite tjatigt i längden; hur gör man för att variera sig?
—Grillen är ett fantastiskt matlagningsredskap, men jag tycker att man ska använda sin grill för att utforska annat än bara kött. Man kan grilla alla sorters grönsaker! Tomater, paprika, lök, kål, aubergine, zucchini, örter…bara fantasin sätter gränser, säger han och berättar att man exempelvis kan vända ner grillad lök eller rosmarin i salladen. Paprika kan man grilla ganska hårt så att den blir lite bränd. Då lossnar skalet enkelt, vilket öppnar upp för möjligheten att mixa en läcker paprikaröra med lite citron, olivolja och örter.
Aubergine och zucchini grillas klart samtidigt om man skivar och penslar grönsakerna med olivolja. En hel aubergine går också att grilla. Då stickar man små hål i den och låter den gå tills den skrumpnar ihop. Då är innanmätet mjukt och kan enkelt skedas ur och blandas till en ljuvlig aubergineröra med citron, olivolja, salt och persilja.
—Spetskål blir jättebra på grillen. Bara att dela på, pensla ytan med olja och låt den bli bränd. Ångan stannar kvar i skalen och gör den både mjuk och krispig.
Tareq berättar att han har både en traditionell kolgrill och en gasolgrill hemma. Gasolgrillen är bekväm för att den är snabb medan kolgrillen smaksätter maten på ett annat sätt. Men det finns tricks för att få en ”koleldad” smak även från gasolgrillen.

Någonting som blir särskilt gott på grillen är zuccini och aubergine, tipsar Tareq Taylor.

—Lägg små grenar och kvistar av ljung, äppelträ, ek eller kastanj på grillen och stäng locket. Oljorna som träet avger ger smak åt råvarorna, säger han och tillägger att man gott kan skippa de färdiga marinaderna, som ändå bara ligger på ytan av köttet, och i stället ge smak med hjälp av salt, peppar och en träkvist.
Om man verkligen vill marinera kött är det bättre att marinera i yoghurt någon dag i förväg. Det har en mörande effekt.
Tareq vill också slå ett slag för fisken på grillen.
—Fet fisk som makrill eller lax lämpar sig bra och blir jättegott och saftigt. Den hela makrillen ges små snitt in till ryggraden, i vilka man kan stoppa in kryddor och örter. Sedan är det bara att lägga på grillen och njuta av ett kött som släpper fint från benen!
Tareq tipsar också om att våga plocka omogna bär och frukter och använda till mat som pickles.
—Omogna jordgubbar är syrliga, friska och knapriga och är jättegott i en sallad. Även gröna syrliga äpplen, krusbär, vinbär och rabarber fungerar bra i mat.
Det är just syran och fräschheten i den nordiska sommarmaten som har inspirerat Tareq att skapa en egen Tareq Riesling, från ax till limpa. Han förklarar:
—Till ljusa, syrliga rätter med fisk och kyckling krävs ett piggt vin som kan bära örtiga och fruktiga toner. Många förknippar Riesling med söta viner, men det här vinet syrligt, vilket kontrasterar bra till det feta i fisken medan frukten i vinet får rätterna att blomma ut. Vinet passar perfekt till vår svenska sommarmat!
För den som föredrar ett alkoholfritt alternativ rekommenderar Tareq fransk eller engelsk alkoholfri, torr cider till nordisk sommarmat. Och en karaff med vatten är förstås en självklarhet på bordet.
—Släcker törsten gör man med vatten. Vinet är till för att höja smakupplevelsen när man äter.

TAREQ TAYLORS GRÖNA SPARRIS MED VARMRÖKT LAXKRÄM

FOTO: Peter Carlsson

4 PORTIONER:

 • 8-12 st sparrispotatis eller delikatesspotatis
 • 3 st schalottenlök
 • 2-3 msk kallpressad rapsolja
 • 3 tsk äppelcidervinäger
 • 3 st ägg
 • Ca 100 g varmrökt lax
 • 2 msk äppelcidervinäger
 • 2 ½ dl solrosolja
 • Salt, gräslök
 • Ca 20 st grön sparris
 • ½ dl hasselnötter
 • 1 msk stenbitsrom
 • Färsk dill
 • Smörgåskrasse

GÖR SÅ HÄR:

 1. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
 2. Skala och skiva schalottenlöken tunt. Fräs löken hastigt i rapsolja och tillsätt vinäger. Låt vinägern hastigt koka i någon minut. Ta sedan av spisen och låt svalna.
 3. Koka äggen i exakt 3 minuter och spola sedan äggen under kallt vatten. Knäck äggen i en bunke. Var noga med att även få med vitan.
 4. Bryt ner lite av den varmrökta laxen (ca 100 g) i bunken och tillsätt även äppelcidervinäger och lite salt. Mixa slätt med en stavmixer och tillsätt sedan solrosoljan i en jämn stråle medan du mixar. Krämen skall bli tjock och krämig.
 5. Skär bort den nedersta delen av sparrisen och stek hastigt tillsammans med den kokta potatisen i lite rapsolja och salt. Tillsätt hasselnötterna mot slutet.
 6. Finhacka gräslök och vänd endast potatisen i gräslöken.
 7. Lägg potatisen i botten av tallriken, lägg sedan på sparrisen och toppa med hasselnötterna.
 8. Servera sparrisen med laxkrämen och den syrliga schalottenlöken. Garnera med stenbitsrom, krasse och dill.

SMAKLIG MÅLTID!

Foto toppbild: Peter Carlsson

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.