5 tips från Tareq Taylor

Redaktion

Sommaren bjuder på massor av möjligheter till en riktigt rik smakpalett. Här kommer Tareq Taylors tips för sommarens matlagning på grillen!

 1. Grilla mer grönt
  — Man kan grilla alla sorters grönsaker! Tomater, paprika, lök, kål, aubergine, zucchini, örter…bara fantasin sätter gränser! Grillad lök eller rosmarin är gott att vända ner i salladen. Paprika kan man grilla ganska hårt så att den blir lite bränd. Då lossnar skalet enkelt, vilket öppnar upp för möjligheten att mixa en läcker paprikaröra med lite citron, olivolja och örter.
  En hel aubergine går också att grilla. Då stickar man små hål i den och låter den gå tills den skrumpnar ihop. Då är innanmätet mjukt och kan enkelt skedas ur och blandas till en ljuvlig aubergineröra med citron, olivolja, salt och persilja.
  —Spetskål blir jättebra på grillen. Bara att dela på, pensla ytan med olja och låt den bli bränd. Ångan stannar kvar i skalen och gör den både mjuk och krispig.
 2. Kol eller gasol?
  Tareq har både en traditionell kolgrill och en gasolgrill hemma. Gasolgrillen är bekväm för att den är snabb medan kolgrillen smaksätter maten på ett annat sätt. Men det finns tricks för att få en ”koleldad” smak även från gasolgrillen.
  —Lägg små grenar och kvistar av ljung, äppelträ, ek eller kastanj på grillen och stäng locket. Oljorna som träet avger ger smak åt råvarorna.
 3. Marinera med yoghurt
  Man kan gott skippa de färdiga marinaderna, som ändå bara ligger på ytan av köttet, och i stället ge smak med hjälp av salt, peppar och en träkvist.
  Om man verkligen vill marinera kött är det bättre att marinera i yoghurt någon dag i förväg. Det har en mörande effekt.
 4. Fisk på grillen
  —Fet fisk som makrill eller lax lämpar sig bra och blir jättegott och saftigt. Den hela makrillen ges små snitt in till ryggraden, i vilka man kan stoppa in kryddor och örter. Sedan är det bara att lägga på grillen och njuta av ett kött som släpper fint från benen!
 5. Använd omogna bär och frukter
  Plocka omogna bär och frukter och använda till mat som pickles.
  —Omogna jordgubbar är syrliga, friska och knapriga och är jättegott i en sallad. Även gröna syrliga äpplen, krusbär, vinbär och rabarber fungerar bra i mat.

Foto toppbild: Peter Carlsson

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.