Så lyckas du med amaryllis

Blomsterfrämjandet

Amaryllis är en av våra mest populära vinterblommor och som till och med fått egen dag - den 19 november. Runt Amaryllisens dag är det en bra tid att köpa hem amaryllis i kruka för att de ska blomma lagom till advent och jul.

Olika sorters amaryllis och eucalyptus. Foto: Blomsterfrämjandet/Ulrika Grönlund.

Amaryllis kallas ibland julens drottning och för många är det vinterns absoluta favoritväxt. Det finns massor med fina sorter att välja mellan, från röda och vita till rosa, korall och flerfärgade. Vissa sorter har stora blommor medan andra har små och det finns såväl fyllda blommor som enkla.

De höga stänglarna kan behöva stöd så de inte tippar, då passar en korg perfekt. Foto: Blomsterfrämjandet/Ulrika Grönlund.

För att få bäst resultat, vattna din amaryllis sparsamt. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten, ett snapsglas med vatten i veckan är lagom. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Tillsätt inte näring eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.
Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare går det att driva den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre. Vrid krukan lite då och då så växer den rakt, eftersom blommorna vänder sig mot ljuset riskeras annars att stängeln blir sned och lättare tippar. Stötta gärna upp din amaryllis innan blommorna slår ut, en blomsterpinne eller en liten gren går fint men allra bäst stadga ger stödet som tagits fram just för amaryllis, som finns att köpa i blomsterbutiker.  Blir stänglarna för tunga, skär av dem och placera i vas tillsammans med andra vackra blommor.
När du väljer amaryllis i blomsterbutiken, titta på lökens storlek och räkna antal stänglar. Det är också viktigt att amaryllislöken är fast.

Amaryllis Cybister blommar med stjärnlika blommor på smala stänglar. Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Skoog.

I regel är det så att ju större löken är, desto fler stänglar och blommor kommer fram. En amaryllis av hög kvalitet har en omkrets på 34-36 cm, väger ca 600 g och ger oftast tre stänglar med många blommor.
Amaryllisar som har en omkrets på 28-32 cm väger ca 400 g och här kan du räkna med ca två stänglar. Ännu mindre lökar ger inte samma blomning om det inte gäller andra arter som fjärilsamaryllis Hippeastrum papilio och spindelamaryllis Hippeastrum Spindel-Gruppen som har mindre lökar.
Varje stängel utvecklar i regel upp till fyra blommor så ju fler stänglar amaryllisen har, desto mer blomning kommer den att bjuda på.

Välj växter märkta med Från Sverige. Ursprungsmärket Från Sverige garanterar att produkterna är odlade i Sverige och av hög kvalitet.

Foto toppbild: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.