Victoria har funnit balans
För Victoria Skoglund, en av landets mest kända trädgårdsprofiler, är naturen och trädgården mer än bara ett arbete – det är en livsstil hon har haft med sig sedan barnsben. Men i framtiden drömmer hon om att få jobba med människor och göra skillnad för andra.
I Victoria Skoglunds barndomshem var trädgården alltid i centrum. Hennes föräldrar var trädgårdsmästare och ägare till Zetas trädgård och man kan nog, utan att överdriva, påstå att Victoria är född med gröna fingrar. Men att gå i föräldrarnas fotspår var inte självklart. – Jag tänkte bli barnmorska och pluggade klart till undersköterska. Men i stället för att fortsätta inom vården valde jag att ta över föräldraföretaget 1997. Entreprenörskapet låg väl i generna och jag såg möjligheten att utveckla verksamheten. Då var trädgård inte så stort bland äldre kunder och klimatförändringar pratade man inte om. Men de yngre var intresserade. Så jag startade caféet och anordnade marknader och evenemang, säger Victoria. I dag är intresset för trädgård rekordstort.
Under Corona, när folk var hemma, lärde sig folk att odla sin jord. Man hade tid och möjlighet att utforska och jobba med sin trädgård och att leva mer miljövänligt. – Den senaste månaden har kriget i Ukraina gjort att folk vill odla mer. – Efterfrågan på exempelvis sättpotatis är jättestor. Det är tråkigt att kriser ska krävas för att människor ska förstå att vi lever i ett kretslopp. Samtidigt är det bra att folk får upp ögonen för sina trädgårdar och hur man kan göra den så funktionell som möjligt, säger Victoria och berättar att man just nu talar mycket om bin, som fyller en viktig funktion för att vi ska få mat. Att låta delar av trädgården få vara en ängsmiljö för insekter, fjärilar och bin är mycket bättre än en tuktad trädgård med kortklippt gräs. Hon ser också en ökad medvetenhet framför allt hos unga kunder. De ställer krav på sortimentet och vill ha så rena och ekologiska produkter som möjligt. Det tycker hon är positivt. För Victoria är det självklart att leva i sitt kretslopp så långt det är möjligt. Som barn tillbringade hon mycket tid i sin farmors hus i Åbolands skärgård.
– Det var väldigt enkelt. Utedass och kompost. Vi levde i vårt kretslopp och det fungerade utmärkt. Jag tror att vi behöver backa tillbaka till det tänket, för miljöns skull. I dag bor Victoria och hennes man i ett 30-tals hus på 90 kvadrat i ett gammalt sommarstugeområde. Det är inte i toppskick, men mycket trivsamt. Och trädgården är stor. – Eftersom jag träffar mycket folk hela dagarna och ägnar mitt yrkesliv åt trädgård, så har min priv-ata trädgård fått vara lite som den är. Jag älskar att huset ligger avskilt och har sjötomt, det är min privata oas och andningshål. Jag gillar att bo enkelt och att vara nära naturen. Här ser man årstidernas växlingar och vi får besök av rådjur och bäver, säger Victoria med ett leende. Hon berättar att de har en borrad brunn och en septiktank, så någon lyx är det inte frågan om. – Jag är en riktigt hemmakatt. När jag kommer hem efter arbetsdagen stänger jag av mobilen och går runt med mina två katter och en vattenslang och stressar ner. Jag går också långa promenader och njuter av närheten till sjön. Vi har en vedeldad bastu vid stranden som vi använder flitigt. Vinterbad är fantastiskt, det är vardagslyx för mig! Victoria äger även ett gammalt hus på Öland. – Där är det avkoppling och vila som gäller. Det är ett helt annorlunda landskap med vilda ängar och havet hela tiden närvarande, säger hon och tillägger att hon också får energi av att umgås med vänner och familj. Victoria driver flera företag och bloggar, medverkar i tv och gör en uppskattad podd tillsammans med Jenny Strömstedt.
– Podden är väldigt energigivande. Jag och Jenny har jätteroligt ihop och skrattar mycket, trots att det egentligen är ett jobb vi utför! I takt med att hon har blivit äldre har hennes värderingar förändrats. Karriärhets och ytlig bekräftelse har ersatts av en inre trygghet och stabilitet. Hon vet vad hon vill och är inte så brydd om andras åsikter. – Jag tycker att jag har funnit en bra balans i livet och håller inte på och ältar gammalt groll, för det kan man ju ändå inte göra något åt, konstaterar hon och tillägger att hon med åren har blivit bättre på att hitta egna stunder för återhämtning. Att prioritera sina egna behov och lyssna på sin kropp är viktigt. Hon när en dröm om att i framtiden återuppta arbetet inom vården. Under tio år i sin ungdom jobbade hon på äldreboende under lågsäsong – och stortrivdes. – Om min äldste son tar över företaget skulle jag vilja jobba halvtid med något medmänskligt som gör skillnad för andra. Att exempelvis arbeta på hospice och få vara nära människor i svåra stunder skulle kännas meningsfullt och viktigt på ett annat sätt än det jobb jag gör i dag. Drömmen är att kunna kombinera dessa två världar, säger Victoria.
Victorias 3 bästa tips inför säsongen:
Så koriander i kruka eller pallkrage!
Nyskördade korianderblad har en oslagbar smak och det går även att äta blommorna som man kan strössla över färska jordgubbar, Chevré och en lagrad balsamico. Rötterna kan friteras och doppas i salt och citronzest och ätas som snacks till ett glas bubbel.
Så luktärter nu direkt i pallkrage eller stor kruka (minst 40 liter).
Plocka doftande buketter under hela sommaren och långt in på hösten. En av mina favoriter heter 'Winter Sunshine Pink' som blommar med stora fladdrande doftande kronblad långt in på hösten.
Kompostera mera!
Jag lägger allt mitt hushållsavfall i bokashihinkar som är en slags fermenterad metod som grävs ner i rabatterna och blir till den bästa jord man kan få.
Fakta:
Ålder: 53
Familj: Make och två utflugna söner samt två katter
Bor: Söder om Stockholm
Gör: Trädgårdsmästare, VD för Zetas trädgård, bloggare och författare
Foto toppbild: Privat