Rökt sik med gräslöksmajonnäs & färskpotatis
Ingredienser:
4 sikar, urtagna
800 g färskpotatis
2 äggulor
1 msk dijonsenap
4 dl matolja
1 knippe gräslök
1 citron
1 bunt färsk timjan
Salt och nymald svartpeppar
ABU-rök med lite alspån och några krossade enbär behövs också.
Gör så här:
1. Skölj och torka av sikarna. Vik upp dem och pressa över en halv citron. Salta och peppra och lägg i några kvistar timjan i varje fisk. Vik ihop dem igen och lägg dem i röklådan.
2. Fyll bränslekoppen ända upp till kanten med t-röd. Kolla instruktionerna till er ABU-rök så att rökningen går rätt till. Jag brukar lägga ner lite enris eller krossade enbär tillsammans med alspån i röklådan. Tänd bränslekoppen varsamt, skjut in under röklådan och låt brinna ut, vilket tar cirka 15–17 minuter. Fisken är klar. Lägg den åt sidan i skydd från de hungriga fiskmåsarna.
3. Koka potatisarna i välsaltat vatten tills de är klara.
4. Gör en majonnäs genom att blanda 2 rumstempererade äggulor med lite salt, peppar och 1 msk dijon i en bunke. Vispa sedan långsamt, långsamt ner 4 dl matolja, droppe för droppe.
5. Tillsätt därefter skuren gräslök. Smaka av med citron, salt och svartpeppar.
6. Servera de ljumna sikarna med underbart goda färskpotatisar och den smakrika majonnäsen. Glädje, glädje!
Recept och bild från kokboken Bästa sommarmat - sill, fisk och skaldjur av Fredrik Zäll