Blåbärsmoussetårta
Julens gottor
Camilla Hamids nya bok ”En sötare vinter” är fullmatad med smarriga julrecept. Här är en av godbitarna.
En fräscht sötsyrlig blåbärsmousse omsluten av luftig blåbärsrulltårta.
Ingredienser
6-8 bitar
Botten
2 ägg
1 dl strösocker (90 g)
1 dl vetemjöl (60 g)
¼ dl majsstärkelse eller potatismjöl (20 g)
2 tsk vaniljsocker (6 g)
1 tsk bakpulver (5 g)
Rulltårta
3 ägg
1 ½ dl strösocker (135 g)
1 ½ dl vetemjöl (90 g)
½ dl majsstärkelse eller potatismjöl (40 g)
2 tsk vaniljsocker (6 g)
1 ½ tsk bakpulver (15 g)
2 dl blåbärssylt (250 g)
Blåbärsmousse
225 g frysta blåbär
saft från 1 citron
1 ½ dl strösocker (135 g)
1 tsk agar agar-pulver eller 2 tsk gelatinpulver
600 g naturell färskost
2 dl vispgrädde (200 g)
färska blåbär att garnera med
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. Fodra en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och socker till bottnen vitt och pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem till en slät smet med en slickepott.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter, eller tills kakan är genomgräddad men knappt fått någon färg. (Låt ligga kvar i formen.)
- Vispa ägg och socker till rulltårtan vitt och pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem. Vänd försiktigt ihop till en slät smet med slickepotten.
- Fördela smeten jämnt i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen (225 grader) i 5–7 minuter, eller tills kakan har blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
- Vänd upp kakan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret och rulla in kakan i kökshandduken från långsidan. Låt svalna helt och hållet.
- Rulla ut rulltårtsbotten och bred ut sylten i ett jämnt lager. Rulla ihop rulltårtan tajt från långsidan och svep in i plastfolie. Låt ligga i kylen i minst 4 timmar.
- Koka blåbär och citronsaft tills bären blivit mosiga. Passera moset genom en finmaskig sil till en puré. Koka puré, socker och agar agar i 3–4 minuter. Häll purén i en skål och låt svalna i rumstemperatur tills den har tjocknat. Håll lite koll så att den inte hinner bli för hård.
- Vispa färskost och grädde till en krämig blandning med elvisp. Tillsätt purén och vispa lite till.
- Skär rulltårtan i cirka 1 ½ cm tjocka skivor och placera dem längs med springformens kanter.
- Häll moussen i formen, skaka formen så att moussen fyller formen jämnt. Låt stå i kylen i minst 2 timmar. Ta sedan ut ur formen, garnera med färska blåbär och servera.